СЛУЖЕНЕ

За правенето на добро – из лекция на Виссарион от 14 март 2010 год.

 „Аз ви уча да служите един на друг, а не да се устремявате да търсите радост.Да служите,служението на ближния е главната ценност.Ако вие преследвате радост, то леко ще се съблазните на глупости, които могат да донесат временна радост, които създават илюзия на радост, но това няма да радва сърцата ви. И ще търпите много мъка от този стремеж…Вие трябва да изработите радост в служението си, а сега вие искате да намерите радост, когато някой трябва да ви радва,някой,вашата радост зависи от другите хора – от тяхната воля,пожелания.А те пък са постоянно с развалено настроение.И вие сте лишени от радост и остава само да им се обиждате.Защо по никакъв начин не ви радват.А-а не ми харесва , не ми доставя радост тогава друг ще намеря…Вие постоянно чакате някаква ненормална радост.А това е пусто, повърхностно. Ходите като в кино – да ви покажат нещо и да ви зарадват, да се посмеете.И вие зависите от това ,че някой трябва да ви радва.

АКО ВИЕ СЕ НАУЧИТЕ ДА СЕ РАДВАТЕ ОТ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА СЛУЖИТЕ НА БЛИЖНИТЕ, то докато има редом с вас хора, на вас ви е обезпечена радост. Защото макар и едва едва, но вие имате възможност да направите нещо за другия.Толкоз – вие имате радост.

: Пробвайте да намирате радостни образи в този момент, когато ви липсва радост.Търси положителното, главата на човека може милиони образи да намира. Главното е да се научите да ги търсите тези образи,да ги създавате, да се учите да радвате себе си, да намирате, да извличате това положителното, което в този случай действително съществува. В света има маса такива примери, обстоятелства , когато  човек,намирайки се в много трудни условия, се учи да намери нещо, което го подтиква да се усмихне, да се зарадва  на това, на което другите за свикнали да се плашат и да преживяват. И ето, това трябва да се научите за изработвате в себе си. То само няма да се прояви. Когато имате добро настроение, то у вас леко се получава.Но да правите ДОБРО, трябва всеки ден, а не по настроение. А всеки ден вие сте в сложно състояние – много умора,преживявания. И именно в този всеки ден трябва да се учите да правите това положителното, колкото и трудно да е. Заставете себе си с усмивка, като се пошегувате със себе си, а не се ругаете. Ако ругаете себе си още по-лошо ще стане настроението ви. А именно да се пошегувате, да ободрите себе си трябва. Помислете за нещо хубаво, но идете и направете това, което трябва.

Тоест вие СЕ УЧИТЕ ДА ПРАВИТЕ ДОБРО.А се учите, защото е нужно да преодолеете егоизма си, който не е призван да прави добро сам по себе си, той има други функции. Негова особеност е да застави тялото ви,организма ви да оживее и затова всичко се избира удобно, изгодно за вас самите. И тогава организмът оцелява, когато се хваща за удобното, изгодното. А доброто не е свързано с това. То е друг принцип на живота. И тъй като у вас от природата този егоизъм е много силен и мощен изначално, то вие трябва да се учите да правите Добро, което е присъщо на сърцето ви, условно казано на душата ви. Това е вашето естество, душата  е призвана лесно да прави това. Но вие сте призвани да направите това посредством или чрез биологическия си организъм, който е основан на егоизма, на инстинктите.. И се получава, че  вие трябва да приучите този организъм…Но трябва да се прояви силата на волята у вас.И тжгово, и самата сила на волята също ще трябва да се развива. Тя не може така сама по себе си да се развие, нея я развиват. И ето защо това е вашата работа, това е праведният труд – най-сложният на земята труд,най-труден…Ако има някаква възможност да помогнете на някого – толкоз –вие живеете, вие имате уникални обстоятелства да помогнете на някого…Трябва да се научите да виждате главната ценност –умението да изработите тази радост – когато видите ближния, значи вие имате възможност да му бъдете полезни, макар и едва едва, но полезни. Даже и да се помолите за тях – вие вече сте им донесли помощ, помислили сте нещо добро, пожелали сте им здраве,щастие – вие вече сте им помогнали, защото това РЕАЛНО ДЕЙСТВА. А ако живеете под един покрив -  нещо да почистите, да подадете, да приготвите, да сготвите, по какъвто и да е начин да внесете частица радост – вие вече помагате на ближните си…”