Няма да приемем друг изход освен победата

Обръщение на президента Буш към нацията

 

 

Съграждани, в този час американските и коалиционните сили са в началната фаза на военните операции за разоръжаването на Ирак, освобождаването на неговия народ и за защитата на света от сериозна опасност.

По моя заповед коалиционните сили започнаха да нанасят удари по определени важни военни обекти, за да подкопаят боеспособността на Садам Хюсеин. Това са началните фази на една широка и съгласувана кампания.

Над 35 страни решително ни подкрепят с предоставяне ма военноморски и военновъздушни бази, с разузнаване и тилово осигуряване, с изпращане на бойни части. Всяка страна в коалицията е избрала да поеме задължението и да сподели честта да служи на нашата съвместна отбрана.

Обръщам се към всички мъже и жени от американските въоръжени сили в Близкия изтокмирът в несигурния ни свят и надеждите на потиснатите хора зависят сега от вас.

Вие сте достойни за това доверие.

Противникът, с който се сблъсквате, ще узнае вашите бойни умения и храброст. Хората, които освобождавате, ще бъдат свидетели на доблестния и благороден дух на американските въоръжени сили.

В този конфликт Америка е изправена срещу противник, който не зачита  военните конвенции и морални норми. Садам Хюсеин е разположил войски и бойна техника в граждански райони с цел да използва невинни мъже, жени и деца като щит за въоръжените си сили; последната му жестокост срещу собствения му народ.

Искам американците и целият свят да знае, че коалиционните сили ще направят всичко възможно да не навредят на мирното население. Една кампания на тежкия терен на страна, голяма колкото Калифорния, може да бъде по-продължителна и трудна от някои прогнози. Помощта ни за  иракчаните да изградят една обединена, стабилна и свободна страна също ще изисква от нас дълготраен ангажимент.

Ние идваме в Ирак с уважение към гражданите му, към тяхната велика цивилизация и към религиите, които те изповядват. Нямаме никаква другА амбиция в Ирак, освен да премахнем страха и да върнем властта в тази страна в ръцете на народа й.

Зная, че семействата на нашите войници се молят всички те да се върнат скоро, живи и здрави.

Милиони американци се молят заедно с вас за сигурността на вашите близки и за защитата на невинните.

За вашата саможертва имате благодарността и уважението на американците и можете да бъдете сигурни, че нашите войски ще се приберат веднага, щом работата им бъде свършена.

Нашата страна не е желала този конфликт, но целта ни е сигурна. Народът на САЩ и нашите приятели и съюзници няма да допуснат съществуването на един противозаконен режим, заплашващ мира с оръжия за масово убийство.

Ще се изправим срещу тази заплаха сега – с нашата армия, авиация, флот, брегова охрана и морска пехота, така че да не се изправяме срещу нея по-късно – с армии пожарникари, полицаи и лекари по улиците на градовете ни.  

Единственият начин да се ограничи продължителността на конфликта, веднъж започнал, е решителното прилагане на сила. И ви уверявам, това няма да бъде половинчата кампания и няма да приемем друг изход освен победата.

Съграждани, опасността за нашата страна и за света ще бъде премахната. Ще преживеем това време на изпитания и ще продължим делото на мира. Ще браним свободата си. Ще донесем свобода на другите. И ще победим.

Нека Бог благослови родината ни и всички, които я защитават.

 

Превод: Вероника Бикова