Свещените Рилски Езера – свято място за България и цялата планета

Неадекватност на проекта на Рила спорт за ски туризъм

Поклоннически, духовен, езотеричен, религиозен, екологичен туризъм – да, но защо е този абсурд да се развиват екстремни спортове на това свещено място!

 

Внимание! По въпроса за накърняване околната среда и изменение на обстановката в района на Седемте Рилски Езера, ще кажем няколко думи. Това, което е направено е вече направено. Но в радиус от 2 000 метра от Езерата не трябва да се пипа нищо.

Със зъби и нокти трябва да се брани тяхната ненакърнимост. Достъпът до тях се налага вече да бъде разширен. От сто дребномислещи даже и на петима да им просветне, това си е успех. Да помним максимата: Заради един праведен, да дойде на Небето, може да се сторят компромиси за 99 грешника. Разширяването на достъпа до Седемте Рилски езера ще даде възможност на не малка част от хората да разширят своето съзнание. Негативните адски енергии, които носят много духовно изостанали индивиди, сред посетителите на Парка, ще бъдат преработени. Важното е да се разбере, че на самите езера и в района около тях не трябва да се допуска т.нар. „подобрение” или „цивилизоване”. Никакви машини, съоръжения, железни конструкции, бетони, тръби, стълбове, и всякакви строежи, дори на удобни пътища и алеи между тях. В района на Езерата ще се ходи само пеша. Никакви лифтове, извън единствено допуснатия понастоящем, никакви влекове, асансьори, ескалатори, каквито проекти за съжаление имаше, за придвижване от едното до другото езеро, или от едната хижа Рилски езера, до другата хижа Седем Рилски езера. Платото между Петото езеро Бъбрека и Новата хижа, може да бъде използвано разумно, в рамките на изградени Еко-пътеки. Връх Дамга /Иван Вазов/ трябва да остане в изначалния си природен вид. Около самата хижа Иван Вазов  целият район може да се използва. Казано най-отговорно и съзнателно, с грижа за всеки човек – турист, спортист, посетител на Езерата, ще кажем че ако има съоръжения и се развиват зимни спортове, почти всеки ден там ще има негативни последствия. Без да сме лоши пророци, трябва да споменем, че процента на загиналите ще бъде голям, а още по-голям на пострадалите хора – травмите ще са големи. Най-често се чупят едновременно двете ръце или двата крака. Това е едно предупреждение, основано върху проверени и доказани истини. На това място, развитието на ски туризъм и екстремни спортове може да доведе до неприятни последствия.  Когато човек нарушава изначалния вид на Святите места, той носи и последствията от това. Мнозина редовни туристи и духовно извисени хора, които често посещават Езерата, знаят за невероятно променливото време, особено през студените сезони. Мъглата пада за секунди, завалява замръзнал сняг или се явява толкова силен вятър, че може да отвее човека. А какво остава този човек да е върху спортно техническо съоръжение – ски, шейни, сноуборд. Понякога обикновения посетител ще мисли, че случилото се, е просто едно случайно природно явление! Напротив, случайности няма, още повече в свещената планина Рила! Това е реакцията на самото свещено място, където се случва явлението. Обикновено за изгонване на посетители, които или много дълго са се задържали, което не допада на невидимите пазители и защитници на Езерата или пък туристите са на такова елементарно ниво, че престоят им трябва да бъде съкратен до 10-15 мин на езеро. Увеличи ли се, явяват се облаци, мъгла, бури, дъжд и град, дори и през лятото, макар денят да е започнал като ясен и слънчев.

Районът на Седемте Рилски Езера, трябва да се зорко охранява от посегателства на неразумни човешки същества. Но това не означава, че е забранен за посещения. Напротив, може да се каже даже следното: Всеки един, не само българин, а и обикновен жител на планетата, е длъжен да посети Езерата, защото все едно, че се посещава най-големия Духовен храм на човечеството. И трябва да влезе в него, както се влиза в Светая Обител – с чисти помисли и чисти чувства. Статуквото на Езерата е именно това, ДА СБЛИЖАВА ЧОВЕКА С БОГА! 

Точно затова е и голямата отговорност на всички, които са заинтересовани от опазването автентичния вид на Езерата и Природата, природозащитници, духовно извисени личности, членове на духовни и религиозни общности, интелектуалци и всякакви добронамерени люде!

Всички тези люде, които имат отношение към Седемте рилски езера, като към едно свято място на нашата планета, трябва да поемат отговорността за съхраняването им за в бъдеще, за тяхната най-пълноценна Мисия в това бъдеще!

За целта е необходимо да се установи План Програма за бъдещия надзорен екологичен експертен съвет, състоящ се от люде, експерти и имащи отношение към Езерата, които ще наблюдават и вземат решения относно текущата ситуация на района.

Паралелно със създаването на план-програма и надзорен експертен екологичен съвет, е нужно да се уточни на социален план, допитване до населението, кой е най-добрия модел на екологичен и всякакъв друг вид туризъм в района на Сепарева баня, Паничище и Езерата.

Строителството в района на Паничище и Сепарева баня е очевидно започнало, но то не бива да се смесва с горната част на Национален парк Рила, касаеща свещеното място Седем Рилски езера. Проектът Паничище,Езерата, Кабул трябва да се преразгледа и раздели на две. Паничище и Сепарева баня нека се застрояват и оживляват икономически. Но вървенето нагоре посредством налудничави проекти за екстремни спортове, ски писти и ски туризъм, обещания за швейцарски модел туризъм, или австрийски модел, са неприложими за Рила. Тука е България, свещена земя, а Седемте Рилски езера, са перлата на това свещено място. Поклонническият туризъм, тук не ще изисква нито ски писти, нито сложни асансьорни и лифтови съоръжения. Замазването на очите на обществеността със строежа на параклис посветен на Свети Иван на входа на Парка, е недостатъчно за да се отклони вниманието на хората от главния проблем. Че тука България има своя специфика, и никаква Швейцария не може да я засенчи, нито пък да й послужи като модел за развитие на модерен туризъм. Православният храм Свети Иван нека да посреща посетителите на парка, но и да ги упътва за най-древното свещено място на планетата – района на Езерата, своеобразна най-древна информационна банка, библиотека за миналото на земята. Хората в бъдеще ще имат нужда не само да харчат своите пари и да разпускат по т.нар. модерни и свръхскъпи луксозни курорти. Нуждата от развлечение не изключва необходимостта от това, човек да остане насаме със себе си. А къде другаде освен това уникално място, където разхождайки се по Езерата, човек остава насаме пред Бога. Езерата Седем Рилски ще бъдат място за поклонение и духовно пречистване и даване отчет пред себе си и пред Бога! Опитите това да се предотврати чрез абсурдни проекти за екстремни спортове и развлекателни хотелски комплекси е обречен. Хотелските комплекси нека да останат на равнище Сепарева баня и Паничище, но нагоре – никакви ски писти, никакви ски и екстремни спортове. В района на езерата в радиус 2 хиляди метра, местото трябва да бъде свещено чисто и кристално, накратко молитвен храм.