Welcome

Стевията

Стевията е билка, която не е използвана като народно лекарство, тонизиращо средство, или такова, целящо душевно лечение.

Тя е билка, която в сурова форма е 10-15 пъти по-сладка от захарта, а извлечена в концентрирана течност, може да стане повече от 300 пъти по-сладка. Здравословна билка? Определено да! Особено за тези, които искат или трябва да намалят захарта без химични заместители.

Това е една много интересна билка. Среща се по високите части на Парагвай и Бразилия и е била използвана от местните хора с векове. Тя е отглеждана и по високите части на Китай и Япония, където е широко използвана!

Бях шокиран от наличието на страшно много документация за тази билка, която посочва, че растението е опасно и незаконно, без никаква причина, освен че е било “неодобрено”. Всички други документи твърдят, че това растение “няма неблагоприятни ефекти”. Даже намерих заповед стевията да се конфискува във всички форми по границите на САЩ, но това беше стар документ (тревога за внос от 1991). През 1995 е било преразгледано и решено да се пропусне стевията като продукт за други цели, но не и като подсладител. Откъде идва всичко това? Вероятно от компаниите производителки на захар и изкуствени подсладители.

Във всеки случай, стевията печели популярност и хората я забелязват и опитват.

 

Засега използван в 10 страни, включително Япония, Парагвай и Бразилия,

стевиозидът е екстракт от листата на растението стевия. Листата са 300 пъти по-сладки от захарта. Знае се, че те са полезни и нетоксични. Стевията е Южноамерикански храст, който се отглежда също в Азия и в някои части на Калифорния. Някои индиански племена в Южна Америка с векове са използвали стевията за подпомагане на храносмилането и за превързване на рани. Последни изследвания посочват, че тя увеличава ? и намалява кръвната захар. Стевията печели голяма популярност в САЩ през 1980 г. Компанията “Celestial Seasonings” я използвала за аромат и вкус в много от своите чайове. Тогава, през 1986 г., без предупреждение, ФДА? нахлули в техните складове и иззели запасите им от стевия. Никаква причина не била представена за конфискацията; на компанията просто било казано, че те не могат повече да използват стевията в чайовете си. Стевиозидът е доказано безопасен, въпреки че леко променя вкуса на храната и може да остави привкус.

През 1991г. ФДА забранява стевията.